[pääsivulle]

 

Uniseminaarit - omakohtaiseen ymmärrykseen perustuva uniryhmä

Seminaarien sisältö ja periaatteet

Olen 80-luvun alusta pitänyt uniseminaareja prof. Montague Ullmanin kehittämän omakohtaiseen, tulkintavapaaseen ymmärrykseen tähtäävän menetelmän mukaisesti hänen hyväksymänään uniryhmäkouluttajana ja työnohjaajana maallikko- ja ammattiryhmille, muiden muassa psykiatrian ja somatiikan terveydenhuollon henkilöstölle. Seminaarit sopivat kaikille unista kiinnostuneille koulutuspohjasta, iästä, maailmankatsomuksesta ja sukupuolesta riippumatta.

Kokoa oma ryhmäsi (tarvittaessa Suomen uniryhmäforumin (Surf) Facebook-ryhmän ja keskusteluareenan avulla), ja sovi kanssani (yhteystietoni) koska ja missä seminaarijakso pidetään. Ensisijainen paikka on minun luonani

- joko Taka-Töölössä

- tai kesämökillämme Lopella (20 + 10 km Riihimäeltä länteen) Loppijärven rannalla Järventaustan kylässä 70 km:n eli runsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Ajo-ohje tässä. Matkustusvaihtoehtona julkiset yhteydet Lopen kirkolle tai Läyliäisiin, joista kyyti kyllä järjestyy jonkun autolla meille/meiltä. Erikseen sovittavissa erityistapauksissa on mahdollisuus yöpymiseenkin, jos ryhmä haluaa kokoontua perättäisinä päivinä.

Klassinen seminaarijakso on ollut neljän kerran jakso kolme tuntia kerralla, mutta voi olla sopimuksen mukaan mitä muuta tahansa yhdestä ainoasta kerrasta alkaen useamman päivän mittaisiin viikonloppuseminaareihin asti. Seminaarit on mahdollista pitää myös muilla paikkakunnilla Suomessa, jolloin hintaan lisätään matka- ja yöpymiskustannukset. Ryhmä voi olla myös koulutuksellinen uniryhmän ohjausharjoitteluineen, ja työnohjausta on mahdollista saada myös itse perustamalleen ryhmälle.

Ryhmä toimii ryhmän oman toivomuksen mukaan joko tavanomaisena uniryhmänä tai uniryhmäohjaakoulutusryhmänä tai niiden sekoituksena. Uniryhmäohjaajakoulutusryhmissä osanottajat harjoittelevat ryhmän ohjausta, ja uniryhmäprosessia selvitellään näiden käytännön ohjauskokemusten valossa.

Kustannus 120 euroa per kolmen tunnin pituinen kerta per ryhmä (esim. 6 hengen ryhmässä 120/6 = 20 euroa per osanottaja).  Jotta muut osanottajat eivät joutuisi kompensoimaan poissaolevien maksuja, poisjäänti ei sen syystä riippumatta oikeuta  kyseisen kerran maksamatta jättämiseen. Ryhmä voi kuitenkin päättää maksun keskenään jakamisesta haluamallaan tavalla. Vaihtoehtona kovin vajaalukuiseksi (1-3 henkeä & ohjaaja) jäävän ryhmän tapaamiselle on sen peruuttaminen kustannuksitta viimeistään vuorokautta ennen.

Pidän luentoja unista ja uniryhmistä riippumatta siitä pidetäänkö niiden yhteydessä myös varsinaisia uniryhmäistuntoja. Luentopalkkio on riippuvainen maksajatahosta, joten se neuvotellaan erikseen.

Organisaatioille pidän joko uniryhmä­työn­ohjaukseen tai Mentaali­talkoot-proses­siin perustuvaa työn­ohjausta.
Katso yhteystietoni

 


KIRJALLISUUTTA

Seikkaperäisimmin selviää uniryhmien luonne suomenkielellä kirjastani Unien opissa. Se on ainoa suomenkielinen oppikirja uniryhmäohjauksesta kiinnostuneille.

Tiivis katsaus uniryhmäprosessiin löytyy vuonna 1998 kirjoittamastani artikkelista "Uni - tuttu tuntematon, sen luvusta Kokemispohjainen uniryhmä. Artikkeli on jatkomuokkaukseni samannimiselle tutkielmalleni (Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen julkaisuja, Reports from the Department of Psychology University of Jyväskylä, 263 / 1984).

Psykoterapia 2/2001-numerossa on terapiatyössä toimiville tarkoitettu artikkelini "Uniryhmä ihmisyyttä etsimässä", sen hiukan pidennetty versio tästä.  Suomen Lääkärilehti 5/2003, sivut 555-560 sisältää artikkelini ymmärryksellisen ryhmätyönohjauksen erityispiirteistä, yhtenä esimerkkinä uniryhmät. Sen ja muitakin uniartikkeleitani voit ladata täältä.

Suomentamani kirja Montague Ullman & Nan Zimmerman: Paljastavat unet (Karisto 1982) esittelee uniryhmäprosessin aikaisempia vaiheita ennenkuin se saavutti nykyisen muotonsa. Kirjaa löytyy ainakin kirjastoista. Sama kirja ruotsinkielisenä: Använd dina drömmar, Natur och Kultur 1981, ny något reviderad utgåva 1996. ISBN: 91-27-05961-8.

Kaikkien uniryhmäkirjojen äiti on uniryhmäprossin luojan Montague Ullmanin elämäntyö oppikirjaksi tiivistettynä: Appreciating Dreams - A Group Approach. Se on käytännön uniryhmätyön oppikirja sopien parhaiten uniryhmissä jo mukana olleille ja aivan erityisesti omia uniryhmiään jo ohjaaville ja uniryhmäohjaajaksi aikoville. Se on saatavissa Amazonilta myös Kindle-lukulaitteeseen sekä ilmaisen Kindle-lukuohjelman avulla ainakin myös PC- ja Mac-tietokoneisiin sekä Applen iPhoneeen ja iPadiin sekä Android-pohjaisiin puhelimiin (vallankin Samsung).

Unien opissa löytyy myös englanninkielisenä: Understanding Dreams: The Gateway to Dreams Without Dream Interpretation sisältää sekin Ullmanin prosessin oppikirjaosan, mutta käsittelee myös laajempia elämänfilosofisia kysymyksiä uninäkökulmasta.

Ruotsinkielinen versio em. Ullmanin kirjasta on Att förstå drömmens språk (Natur och Kultur 1996, 335 Kr, ISBN 91-27-05553-1). Se on kustantajalta loppunut. 

Omat unikirjakritiikkini katso tästä.


MUITA KURSSEJA JA KOULUTUKSIA

Montague Ullmanin työtä jatkaa hänen ohjauksessaan vuonna 1990 Ruotsissa perustettu Drömgruppsforum, joka järjestää eri puolilla Ruotsia uniryhmiä sekä kouluttaa uniryhmäohjaajia. Kyseisen yhdistyksen kautta voi kouluttautua hyväksytyksi uniryhmäohjaajaksi, sen jälkeen uniryhmätyönohjaajaksi, katso kohta 'Utbildning och kompetensutveckling inom DGF' sen sivuilta.

Katso myös 24.1.2003 perustettu Suomen uniryhmäforum, jonka toiminta-ajatus on Drömgruppsforumin kaltainen.


Helsingissä 27. marraskuuta 2016

Markku Siivola
psykiatrian erikoislääkäri
uniryhmätyönohjaaja, opettaja 
Ruotsin uniryhmäforumin (Drömgruppsforum) kunniajäsen