[uniartikkeleihin]

Unien taivaanrannan taakse

 

Tyypillisen runsaat kaksi tuntia kestävän Montague Ullmanin kehittämän uniryhmän istunnon aikana ehditään käsitellä yleensä yksi uni, harvoin kaksi. Muistetun unen elämyksellinen pituus on yleensä korkeintaan muutama minuutti, ja tämä vastannee suunnilleen uneen kulunutta "todellista" aikaa.

 

Näemme kuitenkin unia noin puolitoista tuntia vuorokaudessa, siis kymmeniä kertoja enemmän kuin mitä aamulla muistamme saati ehdimme riittävän perusteellisesti käsitellä.

 

Kun tiedämme unikuvien äärimmäisen tiiviin sisällön, ja olemme riittävän monta kertaa kokeneet kuinka lyhyestäkin välähdyksestä kehkeytyy auki unennäkijän koko elämän perusratkaisuja käsittelevä tunnevoimainen visio, jonka kaltaista ei unennäkijä pystyisi valvetilassaan lähimainkaan tuottamaan, voimme aavistaa kuinka jättiläismäinen aktiviteetti meissä on nukkuessamme käynnissä, ja tiedämme että mikäli tuo unennäkö estetään, mielenterveytemme järkkyy pahoin jo muutaman vuorokauden kuluessa.

 

Tuota puolitoistatuntista REM-unen vaihetta pidemmän ajan vietämme unitilassa, josta emme muista mitään. Uskontofilosofioiden ja esoteeristen oppien läpi kulkee punainen lanka joka viittaa tuon tilan juurittuvan vielä syvemmälle yli ajan ja paikan, ja jossa tilassa ihminen on olemassaolonsa toisessa ääripäässä, päivätajunnan aika-paikka-maailman vastakkaisessa äärimmäisyydessä yksilötajunta sammuneena, osana suurempaa yhteyttä, kuin oman erillisyytensä unohtanut solu jossain valtavammassa kokonaisuudessa.

 

Ajan ja paikan ylittävään todellisuuden luonteeseen viittaavat tietysti miltei kaikki uskonnot, ja lukemattomat ovat ne yksilöt olleet jotka vuosisatojen saatossa ovat kertoneet ajan ja ja paikan ylittävistä tiloista, joita tavanomainen päivätajunta ei tavoita. Nämä ilmiöt ovat esiintyneet useimmiten unissa, noissa ajan ja paikan rajoituksista piittaamattomissa ihmeellisissä ilmiöissä, joissa olemme yhtä aikaa subjekti ja objekti: sekä näyttämö että näyttelijät ja näytelmää katsova yleisö.

 

 

Markku Siivola