[pääsivulle]

Uniseminaarit - omakohtaiseen ymmärrykseen perustuva uniryhmä

Seminaarien sisältö ja periaatteet

Olen 80-luvun alusta pitänyt uniseminaareja prof. Montague Ullmanin kehittämän omakohtaiseen, tulkintavapaaseen ymmärrykseen tähtäävän menetelmän mukaisesti hänen hyväksymänään uniryhmäkouluttajana ja työnohjaajana maallikko- ja ammattiryhmille, muiden muassa psykiatrian ja somatiikan terveydenhuollon henkilöstölle. Seminaarit sopivat kaikille unista kiinnostuneille koulutuspohjasta, iästä, maailmankatsomuksesta ja sukupuolesta riippumatta.

Kokoa oma 4-8 hengen ryhmäsi tutuista tai tuntemattomista, nuorista tai vanhoista. Kiinnostuneita voit hakea myös Surfin Facebook-ryhmässä.

Sovi sitten kanssani (yhteystietoni) koska ja missä ryhmä kokoontuu. Ensisijainen paikka on minun luonani

- joko Taka-Töölössä

- tai kesämökillämme Lopella. Ajo-ohje tässä. Kyyti järjestyy bussilla Lopen kirkolle tai Läyliäisiin tuleville. Yli yhden päivän ryhmille on kesämökkitasoinen yöpymismahdollisuus.

Ryhmän istunto kestää 3 tuntia, jona aikana ennätetään tutkia yhtä unta Ullmanin uniryhmäprosessin avulla. Istuntoja voi olla 1-2(-3) per päivä. Useampipäiväiset seminaarit sopimuksen mukaan.

Kustannus on 120€/3 tuntia/ryhmä. Esim. 6 hengen ryhmässä 120/6 = 20 euroa per osanottaja.

Sekä seminaarit että samanhintaiset luentotilaisuudet unista on mahdollista pitää myös muilla paikkakunnilla Suomessa. Matka- ja yöpymiskustannukset sovitaan tapauskohtaisesti.

KIRJALLISUUTTA

Seikkaperäisimmin selviää uniryhmien luonne suomenkielellä kirjastani Unien opissa. Se on ainoa suomenkielinen oppikirja uniryhmäohjauksesta kiinnostuneille. Se käsittelee myös laajempia elämänfilosofisia kysymyksiä uninäkökulmasta.

Unien opissa löytyy myös englanninkielisenä: Understanding Dreams: The Gateway to Dreams Without Dream Interpretation

Tiivis katsaus uniryhmäprosessiin löytyy viime vuosisadalla (vuonna 1998) kirjoittamastani artikkelista "Uni - tuttu tuntematon, sen luvusta Kokemispohjainen uniryhmä. Artikkeli on jatkomuokkaukseni samannimiselle tutkielmalleni (Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen julkaisuja, Reports from the Department of Psychology University of Jyväskylä, 263 / 1984).

Psykoterapia 2/2001-numerossa on terapiatyössä toimiville tarkoitettu artikkelini "Uniryhmä ihmisyyttä etsimässä", sen hiukan pidennetty versio tästä.  Suomen Lääkärilehti 5/2003, sivut 555-560 sisältää artikkelini ymmärryksellisen ryhmätyönohjauksen erityispiirteistä, yhtenä esimerkkinä uniryhmät. Sen ja muitakin uniartikkeleitani voit ladata täältä.

Suomentamani kirja Montague Ullman & Nan Zimmerman: Paljastavat unet (Karisto 1982) esittelee uniryhmäprosessin aikaisempia vaiheita ennenkuin se saavutti nykyisen muotonsa. Kirjaa löytyy ainakin kirjastoista. Sama kirja ruotsinkielisenä: Använd dina drömmar, Natur och Kultur 1981, ny något reviderad utgåva 1996. ISBN: 91-27-05961-8.

Kaikkien uniryhmäkirjojen äiti on uniryhmäprossin luojan Montague Ullmanin elämäntyö oppikirjaksi tiivistettynä: Appreciating Dreams - A Group Approach. Se sopii parhaiten uniryhmissä jo mukana olleille ja aivan erityisesti omia uniryhmiään jo ohjaaville ja uniryhmäohjaajaksi aikoville. Se on saatavissa Amazonilta myös Kindle-versiona.

Ruotsinkielinen versio em. Ullmanin kirjasta on Att förstå drömmens språk (Natur och Kultur 1996, 335 Kr, ISBN 91-27-05553-1). Se on kustantajalta loppunut. 

Omat unikirjakritiikkini katso tästä.


MUITA KURSSEJA JA KOULUTUKSIA

Montague Ullmanin työtä jatkaa hänen ohjauksessaan vuonna 1990 Ruotsissa perustettu Drömgruppsforum, joka järjestää eri puolilla Ruotsia uniryhmiä sekä kouluttaa uniryhmäohjaajia. Kyseisen yhdistyksen kautta voi kouluttautua hyväksytyksi uniryhmäohjaajaksi, sen jälkeen uniryhmätyönohjaajaksi, katso kohta 'Utbildning och kompetensutveckling inom DGF' sen sivuilta. Katso myös 24.1.2003 perustettu Suomen uniryhmäforum, jonka toiminta-ajatus on Drömgruppsforumin kaltainen.

Helsingissä 31.8.2018

Markku Siivola